Pārsteidzoši Fakti Par Viskiju

  • Pārsteidzoši Fakti Par Viskiju

Publicēts: 16:56 27.09.2024 Pievieno notikumu

Viskijs ir iecienīts alkoholiskais dzēriens, ko ražo no graudaugiem, galvenokārt miežiem, bet dažkārt arī rudziem, kukurūzas vai kviešiem. Neatkarīgi no tā, vai Jūs baudāt skotu viskiju vai iepazīstat mazāk zināmus viskijus no visas pasaules, šajā senajā dzērienā ir kaut kas nenoliedzami īpašs. Papildus bagātīgajam aromātam un sildošajai sajūtai viskijam piemīt arī virkne intriģējošu noslēpumu. Šis raksts atklās, kāpēc labākais viskijs no pasaules vadošajiem ražotājiem tiek uzskatīts par īstu dārgumu un kāpēc tā baudīšana ir tik īpaša pieredze.

 

1.      Kā atšķiras vārdi “whisky” un “whiskey”?

Vai esiet pamanījuši, ka uz dažām viskija pudelēm ir rakstīts “whisky”, bet uz citām “whiskey”? Tā nav pareizrakstības kļūda! Rakstības atšķirība patiesībā norāda uz stipro alkoholisko dzērienu izcelsmi. Skotijā, Kanādā un Japānā ražoto viskiju parasti raksta “whisky” (bez “e”), bet Īrijā un ASV ražoto viskiju raksta “whiskey”. Šī atšķirība var šķist neliela, taču entuziastiem tā ir būtiska viskija identitātes daļa. Katras valsts rakstība norāda uz unikālām ražošanas metodēm, vēsturi un kultūru, kas saistīta ar attiecīgās valsts viskiju.

 

2.      Skotu viskijs

Viskiju ražo visā pasaulē, bet skotu viskiju (jeb vienkārši “Scotch”) var ražot tikai Skotijā. Skotijas viskija ražošanu reglamentē stingri likumi, kas nosaka visu, sākot no sastāvdaļām un beidzot ar destilācijas procesu. Lai viskiju varētu likumīgi saukt par skotu viskiju, tam jābūt izturētam ozolkoka mucās vismaz trīs gadus, un tam jābūt destilētam un nogatavinātam tieši Skotijā.

 

3.      Viskijs ar vecumu kļūst labāks, bet ne pudelē

Daudzi cilvēki domā, ka viskijs, tāpat kā vīns, ar vecumu kļūst labāks, taču tā nav pilnīga taisnība. Viskijs patiešām nogatavojas, bet tikai tad, ja tas atrodas koka mucā. Tomēr, tiklīdz viskijs tiek iepildīts pudelēs, nogatavināšanās process apstājas. Divpadsmitgadīga skotu viskija pudele, kas Jūsu plauktā stāv jau piecus gadus, joprojām ir divpadsmitgadīgs viskijs. Tas nekļūs ne vecāks, ne labāks neatkarīgi no tā, cik ilgi Jūs to atstājat neatvērtu!

 

4.      Viskijs un ūdens – perfektais salikums

Daži viskija cienītāji glāzē mēdz pievienot dažus pilienus ūdens. Bet vai zināt kādēļ? as nav tikai tāpēc, lai atšķaidītu alkoholu. Pievienojot nedaudz ūdens, viskija aromāts un garša var uzlaboties, atbrīvojot dažus gaistošus savienojumus, kas ir spirta sastāvā.

 

5.      Pasaulē dārgākais viskijs

Viskija pasaule ir pilna ar greznību, taču nekas nav salīdzināms ar dažu retu viskija pudeļu graujošo cenu. 2019. gadā Macallan Fine and Rare 1926. gada viskija pudele izsolē tika pārdota par 1,9 miljoniem ASV dolāru, kas to padarīja par visdārgāk pārdoto viskija pudeli. Šis konkrētais viskijs pirms iepildīšanas pudelēs bija izturēts 60 gadus, un kopumā tika saražotas vien 40 pudeles.

 

6.      Kādreiz viskiju izmantoja kā valūtu

18. gadsimtā viskijs Skotijā bija tik augstu vērtēts, ka to izmantoja kā maksāšanas līdzekli. Lauksaimnieki bieži vien mainīja viskiju apmaiņā pret precēm vai pakalpojumiem, un nebija retums, ka spirta rūpnīcas saviem strādniekiem maksāja arī ar viskiju.

 

7.      Džons Džeimsons patiesībā bija skots

Jameson viskijs – īru klasika - ir pazīstama visā pasaulē. Bet vai Jūs zinājāt, ka tā dibinātājs Džons Džeimsons dzimis Skotijā? Viņš pārcēlās uz Īriju un ieprecējās ģimenē, kurai piederēja spirta rūpnīca.

 

8.      Viskijs ir bijis kosmosā

Jā, Jūs izlasījāt pareizi - viskijs ir bijis kosmosā! 2011. gadā uz Starptautisko kosmosa staciju tika nosūtīts neliels trauciņš ar Ardbeg viskiju, lai izpētītu, kā mikrogravitācija ietekmē nogatavināšanas procesu. Eksperimenta mērķis bija novērot, kā mainās viskija molekulārā struktūra, to nogatavinot bezsvara apstākļos. Pēc diviem gadiem viskijs atgriezās uz Zemes, kur zinātnieki to salīdzināja ar paraugu, kas atradās uz zemes. Zinātnieki atklāja, ka viskijs, kas nogatavināts kosmosā, ieguva dažādas aromāta nianses salīdzinājumā ar to, kas nogatavināts uz Zemes. Lai gan veikalos drīzumā viskiju, kas nogatavināts kosmosā, visticamāk, neredzēsim, šis visnotaļ bija interesants eksperiments!



Kategorijas: Cits; Izklaide;
Dizains un Druka Iepazieties.lv Tipografijas.lv Fotostudijas.lv Webseo.lv