Īsts restorāns tavās mājās – labākie latviešu ēdieni

  • Īsts restorāns tavās mājās – labākie latviešu ēdieni

Опубликовано: 16:20 22.06.2022 Добавить cобытия

Bowls of food on a table

Description automatically generated with low confidence

Attēls: Pexels

Izbaudi ēdienu daudzveidību, izmēģinot dažādus tipiskos latviešu ēdienus

Virtuve ir vieta, kurā mēdzam pavadīt daudz laika. Dažreiz ir jāgaida, kamēr kāds produkts ir gatavs un nekur tālu no virtuves nevar iet, lai uzmanītu, ka nekas nepiedeg. Šāda gaidīšana var būt nedaudz garlaicīga, tāpēc tajā laikā vari atrast kādu foršu izklaidi savā telefonā vai planšetdatorā. Lai ātrāk paietu laiks, vari uzspēlēt kādu jautru spēli, piemēram, Book of Ra. Tā ir populāra un izklaidējoša spēle, ko var spēlēt ikviens – nav jāmācās nekādi sarežģīti noteikumi.

Arī jauna ēdiena pagatavošana var būt izaicinājums, taču tu vari to uztvert kā spēli. Vienmēr ir interesanti pagatavot ko jaunu. Labākais ir tas, ka Latviešu tradicionālie ēdieni nav grūti pagatavojami. Dažreiz ir vajadzīgas kādas specifiskas sastāvdaļas, kas nebūs tik viegli atrodamas ārzemēs, taču var atrast dažādas alternatīvas. Mēs šeit apkopojām piecus interesantus, garšīgus un viegli pagatavojamus tradicionālos latviešu ēdienus, kurus tev noteikti vajadzētu izmēģināt, ja tu to vēl neesi izdarījis.

Aukstā zupa

A bowl of soup with a spoon

Description automatically generated with low confidence

Attēls: Shutterstock

Aukstā zupa ir klasisks vasaras ēdiens. Tā ir lieliska karstās dienās, jo nekas nav jāvāra. Parasti karstās dienās mēs izvairāmies no plīts vai krāsns izmantošanas, jo tas rada papildu karstumu. Tādos brīžos ideāla ir klasiskā biešu aukstā zupa. Tā nav jāvāra (jāvāra ir tikai olas), tāpēc tā ir ideāla karstam laikam.

Ar to var arī lieliski pārsteigt ārzemju viesus, jo šādu zupu rozā krāsā ārzemēs tik bieži neredz. Arī produktu kombinācija daudziem var šķist neparasta. Patiesībā šai zupai ir vairākas variācijas un katrs var likt klāt, ko vien vēlas, taču tradicionāli šajā zupā ir: marinētas bietes, vārīta ola, svaigs gurķis, lociņi, dilles un kefīrs. Latvijas veikalos var atrast sarīvētas marinētas bietes burciņās, kas ir piemērotas tieši šīs zupas gatavošanai. Taču arī pats var iemarinēt bietes, lai pagatavotu šo zupu.

Maizes zupa

A bowl of food

Description automatically generated with medium confidence

Attēls: Shutterstock

Maizes zupa ir vēl neparastāka zupa. Principā tas ir deserts. Tā arī ir auksta un lieliski piemērota vasaras karstajam laikam. Tomēr šī zupa ir visai neparasta un specifiska – ne visiem tā garšo. Kā jau var noprast pēc nosaukuma – tās galvenā sastāvdaļa ir maize, kas ir tipiska Latvijai – rupjmaize. Citās valstīs šādu maizi var būt grūti atrast, taču Latvijā tā ir nopērkama katrā veikalā. Latvijas veikalos ir pieejami arī sausie maisījumi, lai šo desertu varētu pagatavot daudz vienkāršāk un ātrāk, kā arī to var nogaršot daudzās Latvijas kafejnīcās un restorānos, ja vēlies vispirms saprast, kā tai būtu jāgaršo, pirms centies to pagatavot. Taču tās pagatavošana nebūt nav tik sarežģīta – tas tev aizņems aptuveni 30 minūtes.

Rasols

A plate of food

Description automatically generated with medium confidence

Attēls: Shutterstock

Tradicionālie latviešu salāti – rasols. Ja dodies pie kāda ciemos svinēt svētkus, tad ir ļoti liela varbūtība, ka šie salāti atradīsies uz svētku galda. Svētki Latvijā bez šiem salātiem ir praktiski neiedomājami. Arī šiem salātiem ir vairākas variācijas, gluži tāpat, kā aukstajai zupai. Taču klasiskajā variantā galvenās šo salātu sastāvdaļas ir: marinēti gurķi, konservēti zaļie zirnīši, vārīti kartupeļi, vārītas olas, doktordesa, krējums un majonēze.

Daudziem šī kombinācija var šķist dīvaina – īpaši ārzemēs dzīvojošiem. Ārzemnieku viesus noteikti var pārsteigt ar vairākiem tradicionālajiem latviešu ēdieniem. Rasols nav sarežģīti pagatavojams, taču tas prasa laiku. Ir jāvāra kartupeļi un olas, kā arī visas sastāvdaļas ir jāsagriež. Bieži vien salātu gatavošana ir kopīga aktivitāte pirms svētkiem, lai ātrāk iet, jo svētkiem šie salāti bieži vien tiek gatavoti lielā daudzumā – tā lai pietiek arī nākamajai dienai.

Kartupeļu pankūkas

A plate of food

Description automatically generated with low confidence

Attēls: Pixabay

Kartupeļi ir viena no galvenajām latviešu virtuves sastāvdaļām. Ir ļoti daudz ēdienu, kuros tiek izmantoti kartupeļi, piemēram, kartupeļu pankūkas. Tas ir tipisks latviešu ēdiens, kas garšo gan lieliem, gan maziem. Labākais ir tas, ka kartupeļu pankūkas var būt ne tikai pamatēdiens, bet arī deserts. Ja tās ēd, kā pamatēdienu, tad parasti kartupeļu pankūkas ēd ar krējumu. Dažreiz tās mēdz ēst arī ar lasi, tomēr tradicionāli tās var ēst tikai ar krējumu. Savukārt deserta variantā var izmantot brūkleņu vai dzērveņu ievārījumu vai mērci. Tā ir lieliska kombinācija, ko tik bieži nesastop. Sākumā nedaudz jāpiešaujas, cepot šīs pankūkas, jo kartupeļu dēļ mīkla nav šķidra un vijīga, kā parastajām pankūkām. Vispirms jāiemanās pagatavot labas konsistences mīkla, pēc tam jāpievēršas cepšanai. Ilgākais kartupeļu pankūku gatavošanā ir kartupeļu rīvēšana. Ja tev ir virtuves kombains, tad šis process būs daudz ātrāks un vienkāršāks.

Kartupeļi ar siļķi un biezpienu

Šis ir tradicionāls latviešu pamatēdiens, ko bieži izvēlas ēst vasarā, kad ir jaunie kartupeļi (jo šī kombinācija ir garšīgāka tieši ar jaunajiem kartupeļiem). Pagatavošanā nekā sarežģīta nav – ir tikai jāatrod visas pareizās sastāvdaļas, kas tev garšo. Biezpiens ir jāsajauc ar krējumu, lai veidotos tāda kā bieza mērce. Savukārt ar siļķi ir vissarežģītāk, jo ir pieejamas daudz un dažādas siļķes dažādās marinādēs. Latvijas veikalos ir liela izvēle, tāpēc var paiet kāds laiks, kamēr atradīsi to, kura tev garšo vislabāk (atšķiras dažādas marinādes un garšvielas). Ir pilnīgi normāli, ka kāda siļķe tev negaršo nemaz, bet nepadodies, jo noteikti būs tāda, kas tev garšos. Iespējams, šī var šķist kā visai dīvaina kombinācija, taču tas viss kopā garšo ļoti labi. 


Категории: Развлечения;
Dizains un Druka Iepazieties.lv Tipografijas.lv Fotostudijas.lv Webseo.lv