Sātīgās sendviču receptes pārgājienam dabā: iesaka Barbora garšas eksperts Dzintars Kristovskis
Vasaras sezona nenoliedzami ir karstākais pārgājienu laiks, kad tiek plānoti tuvāki un tālāki maršruti aktīvai atpūtai pie dabas. Un neatņemama pārgājienu sastāvdaļa ir arī piknika pauzes, kad atvilkt elpu un uzkrāt spēkus tālākam ceļam. Kādas uzkodas izvēlēties, lai tās būtu ne tikai viegli pagatavojamas un ērti paņemamas līdzi, bet arī sniegtu nepieciešamās uzturvielas enerģijas rezervju atjaunošanai? Barbora.lv garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis pārgājienu sezonai iesaka trīs vienkāršas, taču reizē arī spēcinošas sendviču un vrapu receptes, kas noderēs kā lieliska uzkoda pauzēs starp aktīvu atpūtu zaļumos. Sendviči sniedz plašas iespējas variēt ar sev tīkamajām garšu kombinācijām, tos nav nepieciešams pirms tam termiski apstrādāt, turklāt šādas mājās gatavotas uzkodas pēc sevis neatstāj arī videi nedraudzīgu plastmasas iepakojumu. Atliek vien izvēlēties iecienītāko maizi, smēriņu, dārzeņus un gaļu vai zivi pēc izvēles, un pāris minūšu laikā sendvičs ir gatavs ērtai paņemšanai līdzi, dodoties vasaras aizraujošajos piedzīvojumos.
Sendvičs ar ‘’burkānlasi’’ un sīpolu salātiem jeb vegānas lašmaizītes
Četriem sendvičiem vajadzēs:
· Iecienītākā rudzu vai pilngraudu maize 8 šķēles
· Vegāns krēmsiers 300g
· Marinēti burkāni 320g
· Sīpolu salāti 150g
Marinētajiem burkāniem vajadzēs:
· Burkāni 5-6 gab.
· Sojas mērce 100 ml
· Kūpinātas paprikas pulveris 1 tējkarote
· Nori jūraszāles 3 lapas
· Kļavu sīrups 3 ēdamkarotes
· Sāls pēc garšas
· Ķiploki vai ķiploku pulveris - naža gals pulvera vai divas daiviņas
· Sidra vai ābolu etiķis 4 ēdamkarotes
· Olīveļļa 50 ml
Burkānus nomazgā un nemizotus cep krāsnī - 150 grādos 30-40 minūtes. Atdzesē, noņem mizu un ar dārzeņu mizotāju griež plānas šķēles. Pagatavo marinādi - sadrupina vai sasmalcina nori lapas (var arī izmantot blenderi), sajauc ar pārējām sastāvdaļām vienā masā, pagaršo un pēc nepieciešamības pievieno papildu garšvielas.
Sīpolu salātiem vajadzēs:
· Sarkanie sīpoli 1 gab.
· Dilles 20 g (neliela buntīte)
· Pētersīļi 20 g (neliela buntīte)
· Olīveļļa 20 ml
· Citrona sula no 1/3 citrona
· Citronpipari - naža gals
· Citrona miza no 1/2 citrona
· Sāls - pēc garšas
Sīpolus nomizo un griež plānās šķēlēs, noplucina dillēm un pētersīļiem lapas. Pagatavo mērci - sajauc olīveļļu, citrona sulu, piparus, sāli un citrona mizu. Mērci salātos var iejaukt uzreiz vai paņem līdzi un visu sajaukt pirms sendviča salikšanas.
Lai, ejot garākā pārgājienā, pa ceļam sendvičs neizmirktu, visas sastāvdaļas var iepakot atsevišķi jau gatavas salikšanai kopā. Sendviča būvēšana – uz katras rudzu maizes šķēles uzsmērē krēmsiera kārtu. Tāpat uz katras šķēles liek marinētos burkānus. Uz vienas no šķēlēm liek sīpolu salātus un nosedz ar otru šķēli secībā - maize, siers, burkāni, sīpoli, burkāni, siers, maize.
Universālais olu salātu sendvičs un tā dažādās variācijas
Četriem sendvičiem vajadzēs:
· Maize pēc izvēles - 8 šķēles
· Olas 8 gab.
· Majonēze 8 ēdamkarotes
· Sinepes 2 tējkarotes
· Baltā daļa no 1 purava
· Sāls pēc garšas
Variācijām jeb ko vēl bez visa šī pievienot klāt:
· Tuncis
· Marinēti gurķi
· Alpu siers
· Marinēti pipari (asi vai saldi)
· Garneles, krabis, vēži
· Kukurūza
· Ķiploks
· Dilles, estragons, pētersīļi
Olas vāra 6 minūtes (laiku skaita no ūdens vārīšanās brīža). Tās atdzesē, noloba čaumalu un sasmalcina var arī sarīvē. Pievieno majonēzi, plānās šķēlēs grieztu puravu un sāli pēc garšas. Visu sajauc un liek starp divām maizes šķēlēm, pēc izvēles pievienojot klāt iecienītāko gaļu, jūras veltes, salātlapas vai dārzeņus. Gatavās maizītes var ietīt cepamajā papīrā vai likt sendviču kārbā ērtai līdzņemšanai.